Artiklar lär dig och inspirera

Artiklar RSS

Merimiehen koti Kirsti

På resa med Kirsti – Förskoleundervisningens förenhetligande helhet för lärande i musémiljö

15-03-2018
Juli-Anna Aerila, Marja-Leena Rönkkö och Satu Grönman
Förskoleundervisningen har som mål att berika barnets upplevelsevärld och erbjuda möjligheter att bli inspirerad, experimentera och att lära sig nytt. I Raumo på besöket till sjömannens hemmuseum Kirsti lär sig barnen innehåll i läsning och skrivning, handarbete och kulturfostran med hjälp av musémiljön, och bekantar sig med sin egen närmiljös historia.
Menneen ajan lumoa Petalaxissa

Det förgångnas tjusning

15-01-2018
Ilana Rimón
Rollspel, forna tiders arbetsmetoder och hembygdshistoria i ett och samma paket: Eleverna i årskurs åtta vid högstadiet i Petalax åkte till traktens hembygdsgård för att ta reda på hur man levde i trakten 1903. Samtidigt begrundade eleverna ett ämne som är aktuellt nu som då – utvandring och invandring.
Lielahden koululaiset adoptoidulla röykkiöllä

Vi tar historien till vårt hjärta

09-01-2018
Ilana Rimón
Lielahden koulu i Tammerfors har redan under flera år skött underhållet av bronsåldersgraven i Lentävänniemi inom ramen för projektet Adoptera ett monument. Kulturmiljön upplever nya glansdagar och samtidigt har man haft roligt och lärt sej massor.
Fanjunkars Siuntio

Hemmuseets färgstarka historia

09-01-2018
Ilana Rimón
Fanjunkars i Sjundeå byggdes som soldattorp i början av 1800-talet på Sjundby gårds marker. Nu för tiden är det ett kulturhus och Alexis Kivis hemmuseum där det ordnas många tillställningar.
Lapset patsaalla

Skulpturpromenad i Hyvinge och workshopen PatsasKatsastus i Norra Karelen

09-01-2018
Ilana Rimón
Vad kan våra offentliga skulpturer egentligen berätta för oss om vår omgivning och de människor som levde sina liv här, deras förflutna och deras värden, om vi börjar forska i dem på allvar? Skulpturerna är ett givande objekt för småbarnsfostran.
Traditionslekar i Ränkimäki gårdsmuseum i Lappo

Traditionslekar ger en inblick i hur det var förr

05-11-2017
Susanna Ikola och Jonina Vaahtolammi (red.)
Varje sommar i juli fylls byggnaderna och gårdsplanen vid Ränkimäki gårdsmuseum i Lappo av hundratals lekande barn. Lapua-Seura har ordnat evenemanget Traditionslekar vid gårdsmuseet sedan år 2002.

Publicerad 24-10-2019 kl. 20.16, uppdaterad 24-10-2019 kl. 20.17