Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

*

Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers, on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa pohditaan omaa kulttuuriperintöä ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia. Kilpailulla halutaan rohkaista lapsia tutustumaan omaan kulttuuriperintöönsä sekä käsittelemään sitä tarinan kautta.

Vuoden 2022 kilpailussa tarkastellaan, mitä on eurooppalainen kulttuuriperintö. Entä mitkä piirteet kulttuuriperinnössänne ovat paikallisia, ja mikä on yhteistä muun Euroopan kanssa?

Kilpailutyössä pyydetään huomioimaan vuositeema eli kestävä perintö. Tarina voi liittyä aineettomaan tai aineelliseen kulttuuriin, se voi olla osa luonnon monimuotoisuutta, erilaisia taitoja tai perinteitä tai se voi olla digitaalista perintöä. Kestävää voi olla esimerkiksi tarinan tai perinteen siirtyminen sukupolvelta toiselle, vanhan korjaaminen ja siitä huolehtiminen, perinteisten taitojen ylläpito tai luonnonympäristön hoitaminen.

Ketkä voivat osallistua

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmät.

Kilpailussa on kaksi sarjaa

 • 6-11 -vuotiaat (2011-2016 syntyneet)
 • 11-17 -vuotiaat (2005-2010 syntyneet)

6-11 -vuotiaiden ryhmäkokoa ei ole rajattu. 11-17 -vuotiaiden kohdalla suositellaan ryhmäkoon rajaamista 2-5 henkilöön. 

Ryhmällä tulee olla ohjaaja eli mentori, joka on vakiintuneessa lasten ja nuorten parissa toimivassa organisaatiossa työskentelevä henkilö. Ohjaajan rikostaustan tulee olla selvitetty työnantajan toimesta.

Mentorin tarkoitus on tukea, kannustaa ja rohkaista lapsia sekä nuoria työn toteutuksessa. Aiheen, esitystavan ja sisällön tulee olla lasten valitsema, suunnittelema ja toteuttama.

Kilpailun aikataulu

Kilpailutyöt tulee jättää 15.8.-20.12.2022 välisenä aikana.

Tammikuu 2023 – Kansallinen arviointi ja kansallisten sarjojen voittajien julistus
Helmikuu 2023 – Kansainvälinen arviointi

Maaliskuu 2023 – Kansainvälisen kilpailun voittajien julistus, verkkotapaaminen kansainvälisen tason voittajille, näyttely kilpailutöistä Strasbourgissa.

 

Kuinka voi osallistua?

 1. Valitkaa tarinanne aihe. Tutkikaa yhdessä ympäristöänne ja kulttuuriperintöänne ja etsikää vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
 • Mitä on eurooppalainen, kestävä kulttuuriperintömme?
 • Mitä kulttuuriperintö ja perinteet merkitsevät meille?
 • Mitä tiedämme eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä?
 • Miten eurooppalainen perintö ja tarina näkyy ympärillämme, omassa kulttuuriperinnössämme?
 • Mikä omassa, paikallisessa perinnössä on kaikkein kiinnostavinta? Onko se jotain ainutlaatuista vai löytyykö siitä yhteyksiä muualle Eurooppaan?
 • Mitä on kestävä perintö tai mikä tekee perinnöstä kestävää?
 1. Kertokaa tarinanne tekemällä enintään viiden minuutin pituinen video, valokuva, maalaus, piirustus tai muu visuaalinen esitys sekä sitä täydentävä enintään 800 sanan pituinen teksti. Huom! Valokuvien ja muiden visuaalisten esitysten sallitut tiedostomuodot ovat png, gif, jpg ja jpeg. Videot on mahdollista ladata kilpailusivulle vain YouTube tai Vimeo -linkkeinä. 
 1. Ladatkaa ryhmätyönne sekä osallistujista pyydetyt tiedot europeanheritagedays.com sivuston lomakkeelle "Send your experience" -linkistä. Huomaattehan, että työt ja osallistujatietoja tulee sivustolle julkisesti nähtäville. Ryhmänohjaajan tulee huolehtia luvista liittyen lasten/nuorten osallistumiseen sekä henkilötietojen ja töiden julkaisemiseen. Ryhmänohjaajan tulee huolehtia myös työn sisältämien mahdollisten muiden osapuolten valokuvien, videoiden, musiikin tai muun materiaalin julkaisuoikeuksista.

Koska kilpailu on eurooppalainen, voitte kirjoittaa kulttuuriperintötarinanne myös halutessanne englanniksi. 

Tarvittaessa videonne voidaan tallentaa Euroopan kulttuuriympäristöpäivien YouTube -kanavalle. Yhteystietomme löytyvät sivun alalaidasta.

Arvioinnissa huomioidaan

 • Työn omaleimaisuus ja luovuuden käyttö
 • Kuinka hyvin työ vastaa yläpuolella kohdassa 1 esitettyihin kysymyksiin

Palkinnot

Suomen tuomaristo valitsee molemmista ryhmistä parhaan työn, joka palkitaan 200 euron lahjasekillä. Lisäksi kummankin sarja paras työ osallistuu koko Euroopan laajuiseen Young European Heritage Makers –kilpailuun.

Euroopanlaajuisen Young Heritage Makers -kilpailun voittajat saavat osallistua yhteiseen, verkkotapahtumana järjestettävään palkintotilaisuuteen. Voittaneista kilpailutöistä järjestetään näyttely Strasbourgissa. Voittajille jaetaan lisäksi kunniakirjat.

Kansallisen tason kilpailun voittajat julkistetaan tammikuussa 2023 ja eurooppalaisen tason voittajat maaliskuussa 2023.

Osallistua voi myös sosiaalisessa mediassa

Kilpailutehtävän tekoon liittyviä havaintoja ja oppimiskokemuksia sekä lasten ja nuorten mielestä tärkeää kulttuuriperintöä voitte jakaa sosiaalisessa mediassa #HeritageMakers aihetunnisteella.

Inspiroivimmalle somejulkaisulle on luvassa makea palkinto. Tervetuloa mukaan!

Flyereita käyttöönne
 

KYT juliste kuvalla
 
Kulttuuriympäristön tekijät julisteessa kerrotaan kilpailusta samoja asioita kuin tällä verkkosivulla
 
Lataa yllä oleva flyer tästä (jpg) Lataa yllä oleva flyer tästä (pdf)

 

Lisätietoja

Riina Koivisto, Suomen Kotiseutuliitto, riina.koivisto@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 9834 555

Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.p.hamalainen@gov.fi, puh. 0400 143 956

Young European Heritage Makers -kilpailu on saanut alkunsa Suomessa kehitetystä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta vuonna 2013. Kilpailu laajentui vuonna 2018 koko Euroopan laajuiseksi

Kulttuuriympäristön tekijät -uutisia

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu, osa Mäntylän eskariryhmän työstä.

Kansainvälisen Young European Heritage Makers -kilpailun voitot Nurmijärvelle ja Raisioon

9.12.2021
Suomen Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voittajat niittivät menestystä myös kansainvälisessä Young European Heritage Makers -kilpailussa. Raisiolaisen Mäntylän esiopetusryhmän ja Nurmijärven kuvataidekoulun työt ylsivät voittoon omissa ikäsarjoissaan.
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu, osa Nurmijärven kuvataidekoulun oppilaiden työstä

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voitto Raisioon ja Nurmijärvelle – kilpailutyöt edustavat Suomea Young European Heritage Makers -kilpailussa

30.11.2021
Lapset ja nuoret tekivät tänä vuonna Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun kiinnostavia ja oivaltavia kilpailutöitä omasta kulttuuriperinnöstään. Suomen raati valitsi omien ikäryhmiensä parhaiksi työt Raisiosta ja Nurmijärveltä, lisäksi myönnettiin kunniakirjat Kuopioon ja Mikkeliin.
Young European Heritage Makers -kilpailun pieni tunnuskuva

Lasten ja nuorten kilpailuun etsitään tarinoita eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä

16.9.2021
Euroopan neuvosto ja European Heritage Days -ohjelma etsivät nuorten eurooppalaisten tarinoita kulttuuriperinnöstä. Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers, on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa pohditaan omaa kulttuuriperintöä ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia.
Kollaasi Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun töistä 2019

Viihdettä, taidetta ja lähiympäristöä – nuorten oma maailma näkyy Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun töissä

28.5.2019
Toista kertaa Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat tarinoita viihteestä ja taiteesta. Suomen osakilpailussa tuomaristo valitsi viisi parasta työtä sekä alle 12-vuotiaiden että 12-18 -vuotiaiden kilpailusarjassa. Kulttuuriympäristön tekijät on osa eurooppalaista European Heritage Makers Week -kokonaisuutta.
Heritage Makers 2019

Kulttuuriympäristöpäivät etsii lapsia ja nuoria osallistumaan eurooppalaiseen kilpailuun – pääpalkintona matka Strasbourgiin!

14.3.2019
Kulttuuriympäristön tekijät on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa tutkitaan ja arvioidaan omaa ympäristöä ja sen kulttuuriperintöä. Kaikki alle 18-vuotiaat saavat osallistua kilpailuun kertomalla tarinan taiteen ja viihteen maailmasta.
European Heritage Makers -voittajat tutustumassa Euroopan parlamenttiin Strasbourgissa. Kuva: Andreas Koivisto.

Kulttuuriympäristön tekijät ympäri Euroopan palkintomatkalla Strasbourgissa

11.12.2018
Ensimmäistä kertaa koko Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Marraskuussa kymmenen tarinankertojaa ympäri Euroopan suuntasi palkintomatkalle Strasbourgiin, mukana myös 9-vuotias Saga Koivisto Suomesta.

Julkaistu 30.8.2021 klo 11.15, päivitetty 7.11.2022 klo 14.19