Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu

Young European Heritage Makers
© Council of Europe / European Heritage Days

Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers, on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa pohditaan omaa kulttuuriperintöä ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia.

Vuoden 2021 kilpailussa pohditaan, mitä on eurooppalainen kulttuuriperintö. Entä mitkä piirteet kulttuuriperinnössänne ovat paikallisia, ja mikä on yhteistä muun Euroopan kanssa?

Ketkä voivat osallistua

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmät.

Kilpailussa on kaksi sarjaa

  • 6-10 -vuotiaat
  • 11-17 -vuotiaat

Jos ryhmässä on osallistujia kummastakin ikäsarjasta, ryhmä osallistuu 11-17 vuotiaiden sarjaan.

Ryhmällä tulee olla ohjaaja, joka on vakiintuneessa lasten ja nuorten parissa toimivassa organisaatiossa työskentelevä henkilö, jonka rikostausta on selvitetty työnantajan toimesta.

Kilpailuaika

1.9.-31.10.2021.

Kuinka voi osallistua?

  1. Ryhmänohjaaja ilmoittaa alustavasti ryhmänsä osallistumisesta sähköpostiosoitteeseen: hanna.p.hamalainen@gov.fi.
  2. Tutkikaa yhdessä ympäristöänne ja kulttuuriperintöänne ja etsikää vastausta kysymykseen: Mitä on eurooppalainen kulttuuriperintönne?  
  3. Luokaa vastauksestanne
    • enintään viiden minuutin pituinen video tai
    • valokuva, maalaus, piirustus tai muu visuaalinen esitys sekä kuvaa täydentävä enintään 800 sanan pituinen tarina
  4. Ladatkaa ryhmätyönne sekä osallistujista pyydetyt tiedot www.europeanheritagedays.com -sivulle. Huomaattehan, että työt ja osallistujatietoja tulee sivustolle julkisesti nähtäville. Ryhmänohjaajan tulee huolehtia luvista liittyen lasten/nuorten osallistumiseen sekä henkilötietojen ja töiden julkaisemiseen.

Palkinnot

Suomen tuomaristo valitsee molemmista ryhmistä parhaan työn, joka osallistuu koko Euroopan laajuiseen Young European Heritage Makers –kilpailuun. Molempien sarjojen paras työ palkitaan 200 euron lahjasekillä. Lisäksi koko Euroopan parhaat työt pääsevät esittäytymään loppuvuodesta järjestettävässä verkkotapahtumassa.

Tutustu tarkempiin ohjeisiin ja osallistu kilpailuun:

Young European Heritage Makers -kilpailu on saanut alkunsa Suomessa kehitetystä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta, joka laajentui vuonna 2018 koko Euroopan laajuiseksi.

Lisätietoja

Jonina Vaahtolammi, Suomen Kotiseutuliitto, jonina.vaahtolammi@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 974 1705

Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.p.hamalainen@gov.fi, puh. 0295 250 095

Kulttuuriympäristön tekijät -uutisia

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailu, osa Nurmijärven kuvataidekoulun oppilaiden työstä

Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun voitto Raisioon ja Nurmijärvelle – kilpailutyöt edustavat Suomea Young European Heritage Makers -kilpailussa

30.11.2021
Lapset ja nuoret tekivät tänä vuonna Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun kiinnostavia ja oivaltavia kilpailutöitä omasta kulttuuriperinnöstään. Suomen raati valitsi omien ikäryhmiensä parhaiksi työt Raisiosta ja Nurmijärveltä, lisäksi myönnettiin kunniakirjat Kuopioon ja Mikkeliin.
Young European Heritage Makers -kilpailun pieni tunnuskuva

Lasten ja nuorten kilpailuun etsitään tarinoita eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä

16.9.2021
Euroopan neuvosto ja European Heritage Days -ohjelma etsivät nuorten eurooppalaisten tarinoita kulttuuriperinnöstä. Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers, on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa pohditaan omaa kulttuuriperintöä ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia.
Kollaasi Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun töistä 2019

Viihdettä, taidetta ja lähiympäristöä – nuorten oma maailma näkyy Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailun töissä

28.5.2019
Toista kertaa Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat tarinoita viihteestä ja taiteesta. Suomen osakilpailussa tuomaristo valitsi viisi parasta työtä sekä alle 12-vuotiaiden että 12-18 -vuotiaiden kilpailusarjassa. Kulttuuriympäristön tekijät on osa eurooppalaista European Heritage Makers Week -kokonaisuutta.
Heritage Makers 2019

Kulttuuriympäristöpäivät etsii lapsia ja nuoria osallistumaan eurooppalaiseen kilpailuun – pääpalkintona matka Strasbourgiin!

14.3.2019
Kulttuuriympäristön tekijät on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa tutkitaan ja arvioidaan omaa ympäristöä ja sen kulttuuriperintöä. Kaikki alle 18-vuotiaat saavat osallistua kilpailuun kertomalla tarinan taiteen ja viihteen maailmasta.
European Heritage Makers -voittajat tutustumassa Euroopan parlamenttiin Strasbourgissa. Kuva: Andreas Koivisto.

Kulttuuriympäristön tekijät ympäri Euroopan palkintomatkalla Strasbourgissa

11.12.2018
Ensimmäistä kertaa koko Euroopan laajuisena järjestetyssä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Marraskuussa kymmenen tarinankertojaa ympäri Euroopan suuntasi palkintomatkalle Strasbourgiin, mukana myös 9-vuotias Saga Koivisto Suomesta.
Ånäs från stenålkder till nu. Kuva: Saga Koivisto.

Suomalainen Saga Koivisto yksi voittajista eurooppalaisessa kulttuuriperintökilpailussa

25.7.2018
Euroopan laajuisessa Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailussa lapset ja nuoret kertoivat tarinoita omasta kulttuuriperinnöstään. Suomesta voittajien joukkoon on valittu vantaalainen 8-vuotias Saga Koivisto. European Heritage Makers Week -projektiin lähetettiin kaikkiaan 82 työtä eri puolilta Eurooppaa.

Julkaistu 30.8.2021 klo 11.15, päivitetty 21.9.2021 klo 10.14