Kulttuuriympäristön tekijät, Young European Heritage Makers, on lapsille ja nuorille suunnattu kilpailu, jossa pohditaan omaa kulttuuriperintöä ja sen eurooppalaisia ulottuvuuksia. Kilpailulla halutaan rohkaista lapsia tutustumaan omaan kulttuuriperintöönsä sekä käsittelemään sitä tarinan kautta.
Vuoden 2022 kilpailussa pohditaan, mitä on eurooppalainen kulttuuriperintö. Entä mitkä piirteet kulttuuriperinnössänne ovat paikallisia, ja mikä on yhteistä muun Euroopan kanssa?
Kilpailutyössä pyydetään huomioimaan vuositeema eli kestävä perintö. Tarina voi liittyä aineettomaan tai aineelliseen kulttuuriin, se voi olla osa luonnon monimuotoisuutta, erilaisia taitoja tai perinteitä tai se voi olla digitaalista perintöä. Kestävää voi olla esimerkiksi tarinen tai perinteen siirtyminen sukupolvelta toiselle, vanhan korjaaminen ja siitä huolehtiminen, perinteisten taitojen ylläpito tai luonnonympäristön hoitaminen.
Ketkä voivat osallistua
Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailuun voivat osallistua alle 18-vuotiaiden lasten ja nuorten ryhmät.
Kilpailussa on kaksi sarjaa
- 6-11 -vuotiaat (2011-2016 syntyneet)
- 11-17 -vuotiaat (2005-2010 syntyneet)
6-11 -vuotiaiden ryhmäkokoa ei ole rajattu. 11-17 -vuotiaiden kohdalla suositellaan ryhmäkoon rajaamista 2-5 henkilöön.
Ryhmällä tulee olla ohjaaja eli mentori, joka on vakiintuneessa lasten ja nuorten parissa toimivassa organisaatiossa työskentelevä henkilö. Ohjaajan rikostaustan tulee olla selvitetty työnantajan toimesta.
Mentorin tarkoitus on tukea, kannustaa ja rohkaista lapsia sekä nuoria työn toteutuksessa. Aiheen, esitystavan ja sisällön tulee olla lasten valitsema, suunnittelema ja toteuttama.
Kilpailun aikataulu
Kilpailutyöt tulee jättää 15.8.-20.12.2022 välisenä aikana.
Tammikuu 2023 – Kansallinen arviointi ja kansallisten sarjojen voittajien julistus
Helmikuu 2023 – Kansainvälinen arviointi
Maaliskuu 2023 – Kansainvälisen kilpailun voittajien julistus, verkkotapaaminen kansainvälisen tason voittajille, näyttely kilpailutöistä Strasbourgissa.
Kuinka voi osallistua?
- Ryhmänohjaaja ilmoittaa alustavasti ryhmänsä osallistumisesta webropol-lomakkeella.
- Valitkaa tarinanne aihe. Tutkikaa yhdessä ympäristöänne ja kulttuuriperintöänne ja etsikää vastauksia seuraaviin kysymyksiin:
- Mitä on eurooppalainen, kestävä kulttuuriperintömme?
- Mitä kulttuuriperintö ja perinteet merkitsevät meille?
- Mitä tiedämme eurooppalaisesta kulttuuriperinnöstä?
- Miten eurooppalainen perintö ja tarina näkyy ympärillämme, omassa kulttuuriperinnössämme?
- Mikä omassa, paikallisessa perinnössä on kaikkein kiinnostavinta? Onko se jotain ainutlaatuista vai löytyykö siitä yhteyksiä muualle Eurooppaan?
- Mitä on kestävä perintö tai mikä tekee perinnöstä kestävää?
- Luokaa vastauksestanne
- enintään viiden minuutin pituinen video tai
- valokuva, maalaus, piirustus tai muu visuaalinen esitys sekä kuvaa täydentävä enintään 800 sanan pituinen tarina.
- Ladatkaa ryhmätyönne sekä osallistujista pyydetyt tiedot 15.8. alkaen europeanheritagedays.com sivuston lomakkeelle. Huomaattehan, että työt ja osallistujatietoja tulee sivustolle julkisesti nähtäville. Ryhmänohjaajan tulee huolehtia luvista liittyen lasten/nuorten osallistumiseen sekä henkilötietojen ja töiden julkaisemiseen. Ryhmänohjaajan tulee huolehtia myös työn sisältämien mahdollisten muiden osapuolten valokuvien, videoiden, musiikin tai muun materiaalin julkaisuoikeuksista.
Koska kilpailu on eurooppalainen, voitte kirjoittaa kulttuuriperintötarinanne myös halutessanne englanniksi.
Arvioinnissa huomioidaan
-
Työn omaleimaisuus ja luovuuden käyttö
-
Kuinka hyvin työ vastaa yläpuolella kohdassa 2 esitettyihin kysymyksiin
Palkinnot
Suomen tuomaristo valitsee molemmista ryhmistä parhaan työn, joka palkitaan 200 euron lahjasekillä. Lisäksi kummankin sarja paras työ osallistuu koko Euroopan laajuiseen Young European Heritage Makers –kilpailuun.
Euroopanlaajuisen Young Heritage Makers -kilpailun voittajat saavat osallistua yhteiseen, verkkotapahtumana järjestettävään palkintotilaisuuteen. Voittaneista kilpailutöistä järjestetään näyttely Strasbourgissa. Voittajille jaetaan lisäksi kunniakirjat.
Kansallisen tason kilpailun voittajat julkistetaan tammikuussa 2023 ja eurooppalaisen tason voittajat maaliskuussa 2023.
Lisätietoja
Riina Koivisto, Suomen Kotiseutuliitto, riina.koivisto@kotiseutuliitto.fi, puh. 044 9834 555
Hanna Hämäläinen, ympäristöministeriö, hanna.p.hamalainen@gov.fi, puh. 0400 143 956
Young European Heritage Makers -kilpailu on saanut alkunsa Suomessa kehitetystä Kulttuuriympäristön tekijät -kilpailusta vuonna 2013. Kilpailu laajentui vuonna 2018 koko Euroopan laajuiseksi