Hyppää sisältöön

Uutuuskirja esittelee Vanhan Rauman portteja ja entisaikojen kaupunkielämää

Uutinen 20.7.2017 klo 14.01
Vanhan Rauman portit
Laura Puolamäki 2017: Vanhan Rauman portit – Gates of Old Rauma. Kirjokansi 156. SKS.

Kaksikielinen valokuvateos Vanhan Rauman portit – Gates of Old Rauma esittelee puukaupunkialueelle tunnusomaisia portteja 1930-luvulla ja tänä päivänä.

Unescon maailmanperintökohteeksi vuonna 1991 nimetty Vanha Rauma on pohjoismaiden laajin yhtenäinen puukaupunkialue, jonka asemakaava periytyy jo keskiajalta. Vanhan Rauman kadut ovat edelleen pääsääntöisesti samoilla paikoilla, jossa ne ovat kulkeneet jo 1400–1500-luvuilta lähtien. Tiiviisti rakennettuun kaupunkikuvaan kuuluvat olennaisena osana portit, jotka erottavat yksityiset pihat julkisista kaduista.

Vuosien saatossa Vanhan Rauman kaupunkikuva on muuttunut ja monet portit ovat kadonneet. 1970-luvulta alkaen vanhaa puutalokeskusta on haluttu suojella, ja vuonna 1976 perustettu Vanha Rauma Säätiö on perustamisensa jälkeen palauttanut ja kunnostanut yli sata porttia.

Maisematutkija, FM Laura Puolamäen kirjoittama kaksikielinen teos Vanhan Rauman portit – Gates of Old Rauma esittelee mustavalkokuvin puukaupunkialueen portteja. Teokseen on valittu portteja, joiden palauttamista Vanha Rauma Säätiö on tukenut ja joiden suunnitteluun raumalaiset, kulttuuriperintökohteisiin perehtyneet arkkitehdit ovat osallistuneet.

Teoksessa esitellään rinnakkain 1930-luvulla ja vuonna 2016 otettuja kuvia porteista. Rauman museon ensimmäinen johtaja, Jalmari Karhula (1878–1942) valokuvasi järjestelmällisesti Vanhan Rauman portteja 1930-luvulla. Karhulan työtä on 2010-luvulla jatkanut historiallisten kaupunkinäkymien kuvaukseen erikoistunut yhdysvaltalainen valokuvaaja Jamie Haanpää.

Upeat mustavalkokuvat muistuttavat lukijaa entisaikojen kaupunkielämästä. Kaksikielinen valokuvakirja toimii myös oppaana kävelykierroksella Vanhassa Raumassa.

Pitsiviikolla pääsee tutustumaan Vanhan Rauman puutaloidylliin

Rauman Pitsiviikko -kaupunkifestivaali järjestetään tänä vuonna 22.–30.7.2017. Pitsiviikon ohjelmaan kuuluu myös Vanha Rauma Yhdistyksen organisoima Avoimet pihat ja pihakirppikset -tapahtuma, jossa pääsee tutustumaan 44 tunnelmalliseen pihaan. Kohteet löytyvät Rauman verkkosivujen kartasta


Lisätietoa aiheesta tässä palvelussa: