Tampereella ihaillaan kadonneita rakennuksia

Uutinen 29.12.2017 klo 11.28
Luterilainen rukoushuone Tampere iso
Arkkitehtien F. L. Caloniuksen ja L. I. Lindqvistin suunnittelema Luterilainen rukoushuone edusti tyyliltään mukaeltua gotiikkaa. Vuonna 1894 valmistunut rakennus purettiin vuonna 1964. © Kuva: Gustin Lojander, Tampereen museot.

 

Tampere voisi näyttää kovin erilaiselta, jos moni vanha rakennus olisi saanut jäädä pystyyn. Taloja on purettu modernisaation nimissä, mutta myös sotien yhteydessä tulleiden vaurioiden vuoksi. Tampereen vanhoihin talokaunottariin voi tutustua Museokeskus Vapriikin tuoreessa näyttelyssä huhtikuuhun asti.

Monet Tampereella muistavat yhä Branderin talon, Pulla-Helinin talon, Blomin talon, Luterilaisen rukoushuoneen ja monet muut puretut vanhat rakennukset. Tampereen kadonneet kaunottaret -näyttely esittelee erityisesti katukuvasta kadonneita uusrenessanssi- ja jugendkauden rakennuksia.

Valtaosa näyttelyssä esiteltävistä rakennuksista purettiin uusien tieltä sotien jälkeisessä uudistusinnossa, jolloin keskustan puu-Tampere hävitettiin ja myös monet vanhat kivirakennukset saivat väistyä uuden tieltä. Uusrenessanssi ja jugend koettiin sotien jälkeen vanhanaikaisiksi ja tunkkaisiksi tyylisuunniksi. Myös tulipalot ja sodat ovat vaatineet vuosien myötä veronsa, esimerkiksi vuoden 1918 tapahtumien seurauksena ja talvisodan pommituksissa vaurioitui monia rakennuksia.

Hällströmin palatsi Tampere
Vuonna 1896 valmistunut uusrenessanssityylinen Hällströmin palatsi vaurioitui pahoin sisällissodassa vuonna 1918 ja purettiin sen seurauksena. © Kuva: Atelier Laurent, Tampereen museot.

Menetetty vanha kaupunki

Kaupunkikuvan muutos herättää kiinnostusta, mutta nostattaa myös tunteita. Moni on haikaillut menetettyä vanhaa kaupunkia, joka toisi Tampereen kaupunkikuvaan ajallisia kerrostumia. Tampereen kadonneet kaunottaret -näyttely selvittää muutoksen taustalla olleita syitä.

Tampereen kadonneet kaunottaret -näyttely esittelee kymmeniä purettuja rakennuksia valokuvin, piirustuksin ja esinein hyödyntäen myös erilaisia digitaalisia sovelluksia. Näyttelyssä annetaan myös tilaa kaupunkilaisten muistoille ja kokemuksille.

Kadonneet kaunottaret -näyttely on esillä Vapriikissa 8. huhtikuuta 2018 asti.