Suomenlinnan arkkitehtuurikilpailussa ideoitiin kuinka maailmanperintökohteeseen voi rakentaa

Uutinen 20.10.2016 klo 12.38
lansimustasaari, lansimustasaari
Suomenlinnan Länsi-Mustasaaren 1960-luvulla rakennetut parakit korvataan asuinrakennuksilla. © Kuva: Ikuvaari Oy

Suomenlinnan Länsi-Mustasaarelle rakennetaan uusia asuintaloja, joiden suunnitelmaa haettiin kesän ja syksyn aikana arkkitehtuurikilpailulla. Suomenlinnaa hallinnoivan Suomenlinnan hoitokunnan sekä Suomen Arkkitehtiliiton järjestämään kilpailuun saapui 157 työtä, joka on merkittävän suuri määrä. Kilpailulla pyrittiin saamaan mahdollisimman monipuolisesti ideoita siitä, miten linnoitukseen voi rakentaa. Tavoitteessa onnistuttiin ja töiden joukossa on kaikkea 5-kerroksisesta talosta kalastajakojuun ja asutettuihin muureihin ja valleihin.

Kilpailulla etsittiin uusille asuinrakennuksille luonnetta, laajuutta ja toteutustekniikkaa, jotka soveltuvat Suomenlinnan maailmanperintökohteen suojeltuun, historialliseen miljööseen. Näin luodaan uutta kulttuuriympäristöä vanhan osaksi.

Kilpailun tuomaristo koostuu Suomenlinnan hoitokunnan, Suomen Arkkitehtiliiton SAFAn, Helsingin kaupungin sekä Museoviraston edustajista. Ensi vuoden alussa voittajaksi valittavan työn pohjalta pyritään etenemään tarkempaan suunnitteluun. Länsi-Mustasaarelle on määrä rakentaa 6-10 asuntoa. Uudet 2-4 rakennusta korvaavat vanhat, huonokuntoiset asuinrakennukset, jotka on rakennettu väliaikaiseen käyttöön 1960-luvulla.

Lue lisää arkkitehtuurikilpailusta: Suomenlinnan hoitokunnan sivut