Inhan ruukinkartano suojellaan Ähtärissä

Uutinen 11.1.2017 klo 10.12

Ympäristöministeriö on vahvistanut Etelä-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskuksen päätöksen, jolla suojellaan Etelä-Pohjanmaalla Ähtärissä sijaitseva Inhan ruukinkartano Pytinki pihapiireineen. Suojeltavaan kokonaisuuteen kuuluvat tiilestä muuratun kartanorakennuksen lisäksi kuonatiilestä valmistettu kellarirakennus, hirsirunkoinen väentupa ja rantapaviljonki sekä pihapiiri ja kartanolle johtavat tiet.

ruukinkartano
Kartanon alakertaan rakennettiin suuri salonki, ruokasali, patruunan työhuone ’turkkilainen huone’, rouvan budoaari, vierashuone, taloustilat ja palvelijan huone ja yläkertaan biljardihuone sekä makuuhuone. © Kuva: Juhani Hallasmaa

Komean ruukinkartanon ulkoasu säilynyt alkuperäisessä asussa

Järvi- ja suomalmia raaka-aineenaan käyttänyt ruukki aloitti toimintansa 1850-luvulla Hankavedestä laskevan Inhanjoen rannalla. Vaasan lääninarkkitehti Karl Viktor Reinius suunnitteli vuonna 1898 patruuna August Nilsson Keirknerille uusrenessanssityylisen kartanorakennuksen. Se oli aikansa komeimpia ruukinkartanoita ja hyvin poikkeuksellinen esimerkki 1800-luvun lopun kansainvälisten sisustustyylien soveltamisesta Suomessa.

Kohde on suojeltu rakennusperinnön suojelemisesta annetun lain nojalla. Sen merkittävimmät suojelulliset arvot perustuvat kartanon alkuperäisessä asussa säilyneeseen ulkoasuun, sisätilojen ja kiinteän sisustuksen autenttisuuteen sekä historialliseen ja taiteelliseen edustavuuteen. Inhan ruukinkartano sisältyy Inhan ruukkiyhdyskunnan valtakunnallisesti merkittävään rakennettuun kulttuuriympäristöön. Kohteella on todettu olevan rakennusperintölain 8 §:ssä tarkoitettua kulttuurihistoriallista merkitystä harvinaisuutensa, edustavuutensa, alkuperäisyytensä ja historiallisen todistusvoimaisuutensa johdosta.

Lisää tietoa kohteesta sekä Ähtärin kulttuuriympäristöstä: Kulttuuriympäristöohjelmat - Etelä-Pohjanmaa, Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa