Maaseudun maisemat

Maaseudun maisemat – artikkelit RSS

Maisemanhoittalkoot Paraisten Jungfruskärillä. Kuva: Tuija Mikkonen.

Perinnemaisemaa haravoimassa – Talkooleirit hyvä tapa tutustua luontoon

5.9.2018
Teksti ja kuvat: Tuija Mikkonen
Talkootyöllä on Suomessa pitkät perinteet ja esimerkiksi perinnebiotooppeja hoidetaan monin paikoin talkoilla. Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri ja Metsähallituksen luontopalvelut järjestivät heinäkuussa 2018 talkooleirin Saaristomeren kansallispuistossa sijaitsevalla Houtskarin Jungfruskärillä.
Tuulimylly Parainen kuva Kirsti Horn

Vanhat tuulimyllyt osana kulttuurimaisemaa – jäljellä olevien 650 myllyn säilyminen turvattava

18.4.2017
Kirsti Horn
Perinteisiä tuulimyllyjä on Suomessa säilynyt noin 650 kappaletta. 1800-luvun lopulla niitä arvioidaan olleen peräti 20 000. Millaisia ovatkaan jalkamyllyt, harakkamyllyt ja mamsellimyllyt ja miten sinetit liittyvät myllyjen sodanaikaiseen käyttöön?
Pielisen museo

Pielisen museossa näkyy pohjoiskarjalainen perinne

4.5.2011
Pinja Metsäranta
Pielisen ulkomuseo Lieksassa esittelee pohjoiskarjalaista rakentamistraditiota monipuolisesti. Alueelta löytyy kolme eri ikäistä pihapiiriä, metsätöistä ja maanviljelystä kertovia rakennuksia sekä läheisen teollisuusalueen palontorjuntakalustoa.
Haapasaari

Kesäasumisen kulttuurihistoriaa- viikonloppumajoja ja kakkoskoteja

3.7.2009
Miikka Kurri
1900-luvun jälkipuolella kesämökeistä tuli koko kansan unelma ja uudentyyppiset edulliset vapaa-ajan asunnot yleistyivät. Nykyään Suomessa on puoli miljoonaa vapaa-ajan asuntoa, pienistä saunamökeistä vanhoihin maalaistaloihin ja hyvin varusteltuihin kakkosasuntoihin.
Kuopion Linnanpellon asuinalue

Omakotiasumisen kulttuurihistoriaa

19.9.2008
Kirsi Saarikangas
Haave omasta punaisesta tuvasta ja perunamaasta elää sitkeästi monien suomalaisten mielissä ja Suomessa on perinteisesti asuttu yhden talouden taloissa sekä maalla että kaupungeissa. Käsitteenä omakotitalo on kuitenkin uusi ilmiö.
Villa Palma Kokkolassa

Jokamiehen oikeus kesäkotiin

26.3.2006
Irma Lounatvuori
Kesäinen kaipuu luontoon synnytti 1800-luvulla huvila-alueita kaupunkien ja kylpylöiden ympäristöihin sekä järvien rannoille. Vähittäinen kesäasumisen keskiluokkaistuminen toi mukanaan hirsimökit ja siirtolapuutarhat.
Kanteleen kylä

Kulttuurimaisema muuttuu

10.3.2006
Johanna Forsius
Kulttuurimaiseman pohjan muodostavat maankamaran pinnanmuodot ja maaperä ja ajan myötä maisemaa muokkasivat asutus, maanviljely ja liikenne. Kulttuurimaisemassa näkyvät eri ikäiset kerrostumat ja ihmisen toiminnan muutokset ajan myötä.
Varhainen tupa

Asuinrakennusten huonejaon kehityksestä

8.2.2006
Teppo Korhonen
Varhaisissa asuinrakennuksissa oli tulisija keskellä huonetta kuten yksihuoneisissa majoissa tai pirteissä nurkkaan ladottu kiuas. Myöhemmin huonerakenteet monipuolistuivat ja taloihin rakennettiin eteisiä ja moninaisia huoneita.
Fagervik

Malliksi maaseudulle – säätyläiset, rakennuskulttuurin edelläkävijät

16.1.2006
Irma Lounatvuori
Ylimmän säädyn vuosisatainen paikallaan asuminen, rakentaminen ja viljely loivat omanlaisiaan kulttuuriympäristöjä. Kartanoissa seurattiin arkkitehtuurin ja sisustamisen uutuuksia ja välitettiin niitä ympäristön asukkaille.
Vaskion nuorisoseurantalo

Seurantaloilla toimitaan

17.11.2005
Leni Pakkala
Suomessa on noin 2600 seurantaloa, eniten Uudellamaalla, Pirkanmaalla ja Etelä-Pohjanmaalla. Seurantalot ovat alueensa monimuotoisia toimintakeskuksia ja kansalaistoiminnan, tapahtumien ja häiden näyttämöitä.

Julkaistu 10.3.2016 klo 14.51, päivitetty 10.3.2016 klo 14.53