Viisikanta-rakennussuojelupalkinnot 2016 Restaurointipuusepät Nuutti Ay:lle ja Oulaisten kaupungille

Uutinen 19.4.2016 klo 14.01

Eilen vietetyn kansainvälisen monumenttipäivän kunniaksi Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun kulttuuriympäristötoimikunnat ovat myöntäneet Viisikanta-rakennussuojelupalkinnon kahdelle kohteelle. Viisikanta-palkinnot myönnetään Restaurointipuusepät Nuutti Ay:lle rakennetun ympäristön säilyttämistä edistävästä toiminnasta ja Oulaisten kaupungille Penttilän talon alkuperäisessä asussa säilytettävästä esimerkillisestä korjaustyöstä.

Penttilän talo Oulaisissa
Oulaisten kaupunki palkittiin Viisikanta-palkinnolla Penttilän talon alkuperäistä kunnioittavasta korjauksesta. © Kuva: Markku Ketonen, Oulaisten kaupunki.

Restaurointipuusepät Nuutti on tehnyt monipuolisesti korjaustoimenpiteitä vanhoihin arvorakennuksiin ja kunnostautunut esimerkillisesti erityisesti ikkunakorjauksen asiantuntijana. Suuri osa Nuutin tekemistä rakennusten korjaustöistä on tehty erilaisille yhteisöille ja lähes kaikki korjauskohteet ovat kulttuurihistoriallisilta arvoiltaan merkittäviä. Nuutti on ollut mukana korjaamassa esimerkiksi lukuisia kirkkoja.

Penttilän talo Oulaisissa sisältä
Myös Penttilän talon sisätilat kunnostettiin. © Kuva: Markku Ketonen, Oulaisten kaupunki.

Oulaisten keskustassa sijaitseva Penttilän talo on rakennettu vuosina 1915–1916. Oulaisten kaupunki kunnosti omistamansa talon vuosina 2014–2015. Korjaustöiden yhteydessä käytiin läpi koko talo ja korjauksen lähtökohtana on ollut 1940-luku, jolloin taloon tehtiin edellisen kerran laajamittainen peruskorjaus ja rakennus sai nykymuotonsa. Kunnostussuunnittelussa tärkeällä sijalla oli esteettömyys. Penttilän talossa järjestetään esimerkiksi kulttuuritilaisuuksia, perhejuhlia ja kokouksia. Penttilän talo on arvotettu maakunnallisesti merkittäväksi kohteeksi ja se on kunnostettu ammattitaitoisin ja asiantuntevin ottein rakennusten kulttuurihistoriallisia arvoja kunnioittaen.

Kansainvälistä monumenttipäivää (International Day on Monuments and Sites) vietetään vuosittain huhtikuun 18. päivänä. Aloitteen päivän viettämisestä on tehnyt muistomerkkien ja historiallisten alueiden kansainvälinen neuvosto ICOMOS. Viisikanta-palkinto jaetaan kansainvälisen monumenttipäivän tienoilla.

Lisätietoja Pohjois-Pohjanmaan ELY-keskuksen verkkosivuilta.