Ajankohtaista

Tuoreimmat uutiset RSS

Kauttuan ruukki

Kulttuuriympäristö ja sen säilyttäminen on suomalaisille tärkeää

19.1.2018
Valtaosa suomalaisista pitää kulttuuriperinnön ja -ympäristön säilyttämistä tärkeänä, kertoo Suomen ensimmäinen aihetta selvittänyt kansalaisbarometri. Ihmiset ovat valmiita käyttämään rahaa ja aikaa kulttuuriympäristön hyväksi, mutta toisaalta toivovat viranomaisilta aktiivista roolia suojelussa.
kuvitus

Euroopan kulttuuriympäristöpäivät kutsuvat juhlimaan kulttuuriperintöä - avajaisjuhlaan voi nyt ilmoittautua

18.1.2018
Tunne perintösi, jaa tarinasi -teemavuoden avajaisjuhlassa puretaan myyttiä suomalaisista yhden kulttuurin kansana, liikututaan lasten ja nuorten tulkinnoista kulttuuriympäristöstä ja tehdään kävelykierros vuoden 1918 Helsinkiin. Ilmoittautuminen tilaisuuteen on käynnissä ja jatkuu 31.1. saakka.
niitty

Perinneympäristöt vähentyneet rajusti - tarvitaan kohdennettua hoitoa ja osallistavaa luonnonsuojelua

17.1.2018
Kaisa Raatikainen tutki väitöstyössään luonnonlaitumien ja -niittyjen muutosta historiallisten karttojen avulla. Tutkimus osoittaa hoidettujen perinneympäristöjen määrän vähentyneen alle 20 000 hehtaariin koko maassa. Monimuotoisuuden turvaamiseksi tarvitaan oikein kohdennettua hoitoa ja osallistavaa luonnonsuojelua.
Lisää uutisia

Tuoreimmat artikkelit RSS

Kivikautinen kalastusrakenne Yli-Iin Purkajasuolla

Turpeen kätkössä – kosteikkojen arkeologinen kulttuuriperintö

19.12.2017
Satu Koivisto
Suomen kosteikoissa piilee rikasta ja monipuolista arkeologista aineistoa menneiden väestöjen asutuksesta, elinkeinoista ja ympäristöstä. Tutkimuksella on kiire, sillä kosteikkojen arkeologista kulttuuriperintöä uhkaavat niin ilmastonmuutos kuin ojittaminen.
Lapua-seuran Perinneleikit-tapahtuma

Perinneleikkien kautta menneisyys tutuksi

30.10.2017
Susanna Ikola ja Jonina Vaahtolammi
Joka kesä Ränkimäen talomuseo täyttyy heinäkuisen Perinneleikit-tapahtuman ajaksi sadoista leikkivistä lapsista. Lapua-Seuran tapahtuma on tuonut talomuseolle kaivattua elämää ja on osa seuran kulttuuriympäristösitoumusta.
Tuulimylly Parainen kuva Kirsti Horn

Vanhat tuulimyllyt osana kulttuurimaisemaa – jäljellä olevien 650 myllyn säilyminen turvattava

18.4.2017
Kirsti Horn
Perinteisiä tuulimyllyjä on Suomessa säilynyt noin 650 kappaletta. 1800-luvun lopulla niitä arvioidaan olleen peräti 20 000. Millaisia ovatkaan jalkamyllyt, harakkamyllyt ja mamsellimyllyt ja miten sinetit liittyvät myllyjen sodanaikaiseen käyttöön?
Lisää artikkeleita
Julkaistu 17.3.2016 klo 15.15, päivitetty 29.12.2017 klo 13.52