Ajankohtaista

Tuoreimmat uutiset RSS

Vuonna 2018 suomalaiset kulttuurikasvatussuunnitelmat saivat Euroopan kulttuuriperintöpalkintojen pääpalkinnon. Kuva: Pohjanmaan lastenkulttuuriverkosto BARK.

Euroopan kulttuuriperintöpalkinnot 2019 haettavana

17.9.2018
Euroopan unionin ja Europa Nostran vuoden 2019 kulttuuriperintöpalkinnot ovat haettavissa. Aikaisempina vuosina useita suomalaisia kulttuuriympäristöhankkeita on palkittu kulttuuriperintöpalkinnoilla. Hakuaika ensi vuodelle päättyy 15. marraskuuta 2018.
Vanha Rauma. Kuva: Liisa Lohtander.

Avustuksia tarjolla maailmanperintökohteille, paikallismuseoille ja aineettoman kulttuuriperinnön vaalimiseen

14.9.2018
Lokakuun puoleen väliin asti voi Museovirastolta hakea avustuksia maailmanperintökohteiden tutkimus- ja kehittämishankkeisiin, paikallismuseoiden hankkeisiin tai aineettoman kulttuuriperinnön sopimuksen mukaisiin yhteistyö- ja kehittämishankkeisiin. Hakemukset tulee jättää 19.10.2018 klo 15.00 mennessä.
Etelä-Savon kulttuuriympäristöt kartoilla

Sukella eteläsavolaisiin kulttuuriympäristöihin tuoreessa karttapalvelussa

7.9.2018
Upeita järvimaisemia, linnavuoria ja kartanoita – helposti selailtava karttasivusto kokoaa nyt yhteen paikkaan Etelä-Savon kulttuuriympäristökohteet. Karttasivuston tuottanut Maa- ja kotitalousnaisten ja ProAgrian Kulttuuriympäristö näkyväksi KYNÄ -hanke julkisti sivuston 7.9.2018 osana Euroopan kulttuuriympäristöpäiviä.
Lisää uutisia

Tuoreimmat artikkelit RSS

Maisemanhoittalkoot Paraisten Jungfruskärillä. Kuva: Tuija Mikkonen.

Perinnemaisemaa haravoimassa – Talkooleirit hyvä tapa tutustua luontoon

5.9.2018
Teksti ja kuvat: Tuija Mikkonen
Talkootyöllä on Suomessa pitkät perinteet ja esimerkiksi perinnebiotooppeja hoidetaan monin paikoin talkoilla. Varsinais-Suomen luonnonsuojelupiiri ja Metsähallituksen luontopalvelut järjestivät heinäkuussa 2018 talkooleirin Saaristomeren kansallispuistossa sijaitsevalla Houtskarin Jungfruskärillä.
Eri aikakauden tapettikerroksia runoilija J. L. Runebergin 1800-luvun kodissa Porvoossa. Kuva: Markku Haverinen, Museovirasto.

Tapetti on kuulunut kodin sisustukseen vuosisatoja

11.6.2018
Erika Tiainen ja Elisa Heikkilä
Eri aikakausien tapettien värit ja kuviot ovat herkästi katoavaa sisustamisen ja rakentamisen historiaa ja kulttuuriperintöä. Parhaillaan järjestettävään Museoviraston ainutlaatuiseen tapettikokoelmaan kuuluu 6000 näytettä eri aikakausilta.
Peittomaalattu lattia, Merikarvia, Lauttijärvi, kuva Satakunnan Museo.

Perinteiset puulattiat ja niiden käsittely

4.5.2018
Tuulikki Kiilo
Suomalaisten talojen pääasiallinen lattiamateriaali oli 1900-luvun alkuun saakka puu. Puulattia on erittäin pitkäikäinen ja pinta voidaan helposti hioa ja käsitellä uudelleen. Suopakuuraamalla tai maitokäsittelyllä lattia säilyttää puupuhtaan ilmeen, ja lattia voidaan myös lakata, kuultomaalata tai peittomaalata.
Lisää artikkeleita
Julkaistu 17.3.2016 klo 15.15, päivitetty 29.12.2017 klo 13.52